İster e-ticaret sitesi olsun isterseniz kişisel bir blog açacak olun, web sitenizin hacmi ne olursa olsun dijital varlık yaratırken öngörmeniz gereken şeyler var. Bazı detayları en baştan doğru şekillendiremezseniz ileride büyük külfet yaratan işlerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

En basit örnekle, SEO uyumlu web tasarım kurallarını bilmiyorsanız ve sitenizin kategori etiket yapısını bilinçsizce oluşturursanız ve de haftada 2 içerik ekleyen bir siteyseniz 1 yıl sonunda siteniz karmaşık yapılı 104 adet içerik ve yaklaşık 208 adet etiket barındırıyor olacaktır. Toplam 312 url eder. Resimleri ve diğer belli başlı url’leri de eklerseniz web siteniz 500’e yakın url barındırıyor demektir. Peki bu durum ne gibi sonuçlar doğuracaktır?

ilk olarak, web siteniz Google nazarında url çöplüğü olarak nitelendirilir ve zamanla Google ve diğer arama motorlarının botları sitenizi daha az ziyaret etmeye başlar. Bu da yarattığınız ve yayınladığınız içeriklerin arama motorları dizinine eklenmesinde yavaşlama hatta hiç eklenmemesi gibi riskler doğurabilir. Yani organik yolla sitenize ziyaretçi çekme şansınızı yok etmiş olursunuz.

Ayrıca,  User Experience dediğimiz kavrama da hayli zarar veren bir yapıdır bu. Şöyle ki; User Experience yani kullanıcı deneyimi dediğimiz sistem, web sitenize gelen ziyaretçilerin siteniz içerisinde keyifli, akışkan ve çokça dolaşım yapmalarını sağlar. Bu keyfi sağlamanın pek çok yolu vardır ama bu yollarından biri related post sunmaktır. Bir web sitesinde related post mutlaka kullanılmalıdır. Böylece web sitenizde herhangi bir yazıya gelmiş kişinin related post sunumu ile o yazıya benzer içeriklere ya da ürünlere kolaylıkla ulaşmasını sağlar ve sitenizde daha keyifle, çokça vakit geçirmesini sağlarsınız. Sitenizdeki dolaşım, arama motorlarının gözünden kaçmaz, size artı puan yaratır. SEO değerini yükselten bir detaydır. Fakat kategori ve etiket yapınız ne kadar bozuksa, related post sunumunu sağlıklı bir biçimde kullanabilmeniz o denli zor hatta bazı durumlarda imkansız olur. Ki bizim gibi profesyonel web sitesi tasarımı yapanlar için bu detay, asla bir köşede bırakılabilir önemsiz bir detay değildir. Sizin için de olmamalıdır.

Gün gelir “Ben, SEO diye bir şey öğrendim. Web sitemi SEO uyumlu yapmak istiyorum” dediğinizde geriye dönük yüzlerce kategori ve etiketi tek tek düzeltmek, sınıflandırmak, gerekli içeriklere yeniden empoze etmek gerekir bu da aylarınıza mal olabilir. Onca içerik ve url arasında kaybolur gidersiniz. sizin için de bizim için de hayli zaman alan, yorucu bir iştir. Diginop olarak, en sonunda bize gelen ve web sitemi SEO uyumlu yapar mısınız diyerek revizyon hizmeti isteyen onlarca müşterimizden çok iyi biliyoruz. Sözünü ettiğimiz bu örnek, yapılan onlarca hatadan sadece bir tanesi!

Bu nedenle dijital varlık yaratırken dikkatli olunuz. Öngörmeniz gerekenlere dikkat ederseniz aylar yıllar sonra size maddi ve manevi büyük külfet yaratacak pek çok şeyi en baştan savmış olursunuz.